Utrata wagi nie jest łatwa dla kulturystów, ponieważ tracąc kilogramy, muszą utrzymać masę mięśniową i wysoką zdolność wydajnościową. Podsumowanie przeglądu literatury autorstwa Stuarta Phillipsa z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie zaowocowało stwierdzeniem, że wysokie spożycie białka jest najlepsze dla chcących schudnąć sportowców. Phillips ostrzega jednak, że zwiększone spożycie białka odbywa się zazwyczaj kosztem węglowodanów. Sportowcy używają węglowodanów jako paliwa prawie wyłącz­nie podczas zwiększonego nasilenia ćwiczeń o 65% od maksymalnych możliwości wysiłku. Białko może pomóc utrzymać masę mięśniową podczas dużych niedoborów w przyjmo­waniu kalorii, ale odbędzie się to kosztem energii potrzebnej do wzmożonego treningu, który zwiększa zapotrzebowanie na węglowodany jako paliwa, Zbalansowane odżywia­nie jest więc trudne do osiągnięcia. Kulturyści muszą zrównoważyć potrzebę spalania tłuszczu z utrzymaniem masy mięśniowej oraz wysokim poziomem energii potrzebnym przy wzmożonym wysiłku.

(Sports Medicine, 44 [supplement 2]: S149-S153, 2014)