Witamina D jest biosyntezowana w organizmie człowieka w reakcji na promienie słoneczne. Można ją również dostarczać za pomocą diety, spożywając produkty takie jak tłuste ryby, grzyby oraz suplementy. Niski poziom witaminy D może prowadzić do pogorszenia stanu kości, osłabienia mięśni, niedoboru hormonów płciowych, niskiej wydolności tlenowej oraz zwiększonego wskaźnika BMI (stosunek wagi ciała do wzrostu). Z przeglądu literatury przeprowadzonego przez Aarona Slushera z Uniwersytetu Virginia wynika, że duża ilość tkanki tłuszczowej w organizmie absorbuje witaminę D, przez co zmniejsza się jej poziom we krwi. Mimo że suplementy z witaminą D zmniejszają wskaźniki stanów zapalnych, takie jak białko C-reaktywne, utrata tkanki tłuszczowej dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom może zwiększyć poziom witaminy D oraz zredukować stany zapalne. Więcej eksperckich porad przeczytasz na http://forum-sportowe.pl/forum/7-od%C5%BCywki-i-suplementy/

(Inflammation Research, 64: 565-575, 2015)