Kazeina – jak ją przyjmować?

Każdy, kto aktywnie uprawia sport, skupiając się czy to na zrzuceniu zbędnych kilogramów, czy na wyrzeźbieniu wymarzonej sylwetki, doskonale wie, jak ważna w tym procesie jest odpowiednio zbilansowana dieta. Kluczową kwestią okazują się tutaj białka, uważane za podstawowy budulec mięśni. Niestety, pozyskiwanie ich z naturalnych źródeł, takich jak mięso, ryby, jaja czy orzechy okazuje się zwykle niewystarczające. Z pomocą przychodzą nam jednak suplementy diety, takie jak kazeina. Dostać ją można w postaci sproszkowanej, a przyjmować na kilka sposobów. Najlepiej dodać ją do płynów i wymieszać, czy to za pomocą zwykłej łyżki, czy też blendera bądź shakera. Tak otrzymany napój będzie gęstszy niż klasyczny napój na bazie białka serwatkowego, a jego konsystencja może być nieco ziarnista. Z powodu specyfiki białek kazeinowych odpada natomiast opcja dodawania ich do potraw pieczonych czy gotowanych, ponieważ nie są one rozpuszczalne i będą zbijać się w nieprzyjemne grudki. Można natomiast na ich bazie przygotować natomiast odżywczy pudding proteinowy.