Kazeina do czego ?

Kazeina jest nazywane także sernikiem i jest to białko z mleka, które zostaje wyodrębnione w procesie trawienia poprzez działanie podpuszczki. Chociaż kazeina jest produktem mlecznym, to ma ona niewiele wspólnego z laktozą, więc osoby z nietolerancją tego cukru nie mają powodów do obaw. Kazeina zbudowana jest z wielkich cząsteczek budulcowych. Stosowanie produktów zawierających kazeinę niesie ze sobą wiele korzyści. Duży rozmiar tych cząsteczek oznacza spowolnione trawienie, a to znowu powoduje, że nie czuje się głodu. Jest to idealny sposób na zahamowanie podjadania i wiecznego uczucia niedosytu. Kaziena może także wydłużać działania anty-kataboliczne. Białko kazeinowe jest bogate w wapń, dzięki czemu korzystnie wpływa na utratę tkanki tłuszczowej oraz na zdrowie kości. Niestety musimy mieć także świadomość, że mogą wystąpić skutki uboczne takie jak alergia i narażone są na to szczególnie osoby, które charakteryzują się nadwrażliwością na białko. Zatem białko kazeinowe jest doskonała alternatywą dla wieczornych posiłków.