Kazeina i jej właściwości

Białka kazeinowe posiadają doskonałe właściwości, które nie tylko wspomagają budowę masy mięśniowej, ale pomagają również walczyć z tkanką tłuszczową i stanowią doskonałe źródło białka. Czym jest kazeina i jak mogą wykorzystywać ją osoby trenujące sporty siłowe?
Białka kazeinowe to aż 80% wszystkich białek zawartych w mleku. Charakteryzują się one tym, że w niskim pH- czyli w żołądku – nie ulegają rozpuszczeniu, a na to miejsce bardzo powoli koagulują. Powstały w wyniku tego procesu koagulat zapewnia nieprzerwany wzrost aminokwasów w plazmie krwi i aż do ośmiu godzin chroni mięśnie, działając anty-katabolicznie. Kazeina nie ulega szybkiemu trawieniu, zapewnia więc długotrwałe uczucie sytości i hamuje uczucie głodu, więc stanowi doskonałe uzupełnienie diety osób odchudzających się. Stwierdzono również, że białka kazeinowe oddziałują pozytywnie na spalanie tłuszczu.
Białka kazeinowe idealnie sprawdzają się w sytuacjach, gdy trzeba w szybki sposób podać pełnowartościowe białko. Są wyśmienitym źródłem wapnia.