Kazeina nie pozwala niszczyć mięśni

Sportowcy, którzy wyczynowo uprawiają sport, szczególnie związany z budowanie masy, powinni się zastanowić, czy nie potrzebują dodatkowych ilości białka. Szczególnie dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie kazeiny. Jest to naturalnie białko z mleka, które występuje w formie micelarnych, czyli kulistych skupisk, bardzo porowatych, nazywanych micelami. Kazeinę pozyskiwaną z mleka naturalnego nazywamy często micelarną. Kazeina to prawie ¾ wszystkich białek w mleku. Jest niezwykle doskonałym preparatem, zawierającym dużą ilość cennych aminokwasów, takich jak glutamina czy aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach. Te wartościowe proteiny mają na dodatek bardzo długi czas wchłaniania i powoli się uwalniają. Dzięki temu są znakomite jako odżywka zabezpieczająca przed potreningowym katabolizmem, także tym nocnym. Kazeinę stosuje się najczęściej jako wieczorny posiłek, ponieważ znakomicie stymuluje regenerację tkanki mięśniowej, a także ułatwia i przyspiesza jej rozbudowę.