Podstawowe właściwości kazeiny

Odżywki białkowe to jedne z tych odżywek, po które sportowcy oraz osoby dużo i regularnie trenujące sięgają najczęściej. Jednym ze składników tych odżywek jest kazeina. Nazwa tego białka brzmi nieco obco. Jest to po prostu białko pochodzenia zwierzęcego, pozyskiwane z mleka krowiego. Mleko poddawane jest wielu procesom, między innymi ultrafiltracji, zakwaszaniu, zasalaniu. Końcowym efektem tych wszystkich działań jest sypki biały proszek. Kazeina jest praktycznie bezzapachowa i bezsmakowa. Bardzo często producenci odżywek kazeinowych wzbogacają ją różnymi substancjami smakowymi. Białko to nie trawi się zbyt szybko, co przez wielu sportowców postrzegane jest jako zaleta. Dzięki temu nie mamy bowiem do czynienia z gwałtownym wzrostem aminokwasów we krwi, a ze stopniowym ich uwalnianiem. Kazeina także zbyt szybko się nie rozkłada. Jest swego rodzaju antykatabolikiem. W związku z tym jest ona szczególnie polecana osobom , które myślą o długotrwałym wysiłku fizycznym. Można ją z powodzeniem zażywać przed udaniem się na spoczynek.